Nr 22  2010 sid. 6–16

Nr 22  2010

Psykodynamik – vad är det?

 

    Förstasidan

    Tidigare nummer

    Kommande nummer

    Efterbeställning

    Manusregler

    Redaktionen

    Kontaktpersoner

    Sök

 

Begreppet psykodynamik har under många år inte krävt någon närmare förklaring. Under senaste dryga decenniet har andra inriktningar som arbetar med barns, ungdomars och deras föräldrars psykiska ohälsa trätt fram på arenan. De har varit tydliga med att beskriva hur sådana behandlingar går till och på så sätt vunnit gehör hos media och beslutsfattare. Det har varit – och alltjämt är – några ”hundår” för behandlare med psykodynamisk grundsyn och vi har allt oftare fått arbeta med att beskriva vad behandlingsmetoden har att erbjuda.

I detta nummer av Mellanrummet har vi i redaktionen önskat sammanställa några synpunkter på vad vi anser kan rymmas under begreppet Psykodynamik. Det är samspelet mellan ”the facilitating environment”, ”the good-enough parenting” (för att använda Donald Winnicotts begrepp) och den inre dynamiken inom en person som alla står i fokus för behandlingen. Detta samspel befinner sig i ett ständigt pågående flöde, där förändringspotential kan emanera från alla de tre områdena.

En människa kan ses från flera aspekter och därmed finns också olika ingångar för det terapeutiska arbetet. Tvärvetenskaplig kunskap är därför något som genomsyrar många som arbetar psykodynamiskt och det är glädjande att den uppdelning som funnits mellan kropp och psyke nu börjar utjämnas. Vad som dock försvunnit är de mer sociologiskt inspirerade aspekterna av att vara människa. Förhoppningsvis kommer vi inom en snar framtid se en ”revival” och utveckling av hur samhällsperspektiv formar oss människor.

Många (t.ex. Lesche & Stjernholm Madsen 1976) framhåller att psykoterapins mål är att söka förändra eller bota patologiska tillstånd och hjälpa patienten till ökad psykisk hälsa. I psykoanalysen är kunskapsmålet det primära, dvs. att vinna ökad kunskap och inre förståelse hos patienten om sitt eget liv och de processer som påverkar oss och våra relationer till omvärlden. Vi vill här i inledningen till temanumret lyfta fram några centrala faktorer i en dynamiskt inriktad psykoterapi.

Dynamik – rörelse

Det dynamiska kunskapsområdet definieras ofta som varande i ständig förändring – det ligger således i begreppets natur att denna teoribildning är öppen för reflektion och att tillägg och modifieringar tillkommer efterhand som ny kunskap integreras. Att människan är påverkad av den dynamik som finns inombords var något som bl.a. Sigmund Freud tidigt påpekade. Men han levde också under en epok då många litterära verk och musikaliska kompositioner skapades med utgångspunkt i mänsklig inre dynamik, där ”urkrafter” möttes i samspel och konflikter, något som följt den mänskliga arten genom årtusenden.

Begreppet psykodynamik kom att användas för en mängd olika interventioner och subgrupperingar som omsatte psykoanalytisk teori i andra settingar än den traditionella analysen. Speciellt i USA fick begreppet tidigt ett fäste och litteratur som har ”psychodynamic” i sina titlar fanns redan på 1950-talet, speciellt med fokus på egopsykologin. Vi har tidigare i Mellanrummet (nr 11, 2004) skrivit om psykodynamisk psykoterapi och hur drifter, jagfunktioner, objektrelationer, självets utveckling samt psyke och soma stått i fokus under olika tidsperioder. I Sverige kom begreppet att användas från officiellt håll i samband med den statliga psykoterapiutredningen i slutet av 1970-talet.

Den dynamiska bredden

Kanske är det bredden som speciellt kännetecknar en psykodynamiskt inriktad psykoterapeut, där mänskligt liv inte kan ses som enkla linjära samband – varje individ är unik och formad av en mängd faktorer som samspelar i intrikata mönster. En behandling kan därför börja från olika infallsvinklar och är ett arbete där patient och terapeut gemensamt går på upptäcktsfärd, präglad av att terapeuten, i sin inre arbetsmodell, har tankar om bakgrunden till den unges problematik.

I varje terapi är det således den unika individen som bemöts. Det finns inte en manual, där man börjar vid start, går ett antal steg och sedan kommer i mål. Var starten kommer att vara vet man inte från början, det är patienten som visar var denne är beredd att börja. Speciellt med barn och ungdomar blir detta mycket tydligt. De visar med all önskvärd tydlighet om vi terapeuter går på i en takt eller form som inte passar dem!

Det omedvetna

Det omedvetna är något som vi i vårt samhälle har svårt att acceptera. Vi vill kunna styra våra liv och känna att vi är herre i vårt eget hus. Speciellt i behandlingsarbete med barn är det omedvetna ständigt närvarande, då de allra flesta barn huvudsakligen uttrycker sig genom en mängd omedvetna förhållningssätt. Att möta ett barn genom ”displacement” (förskjutning av barnets problematik till de omedvetna uttryckssätt som varje unikt barn föredrar, oftast via lek och gestaltande) är centralt i arbetet.

Även om nyare neurovetenskaplig forskning visar på att det omedvetna faktiskt existerar, så har detta ännu inte kunnat reintegreras på ett hanterbart sätt i de psykodynamiskt inriktade utbildningarna. Istället har begrepp som evidens och applicerbarhet för forskningsändamål präglat senare års psykodynamiska teoribildning och praktik. I Jörgen Reeders bok (2010) berättar han om ”Det tystade samtalet”. Det är också såväl den tystade – och därmed tystnande – leken som styr dagens barn- och ungdomspsykiatri. Hur kan man ta barns och ungdomars uttryckssätt på allvar, något som FN:s Barnkonvention stipulerar, om alla problem snabbt ska få kognitivt medvetna lösningsstrategier? Susan Hart skriver (2009) att interventioner inriktade på förändringar i brister i det limbiska systemet kräver tid. Detta system har hand om känslomässig information och förhåller sig inte till orsaker och det är här de flesta av barn- och ungdomspsykiatrins patienter har allvarliga brister:

”På denna nivå är det terapins mål att skapa eller reaktivera limbisk intoning som kan främja självregleringsprocesser och neural integration, på samma sätt som i de primära relationerna. Terapeutisk intervention på denna nivå är” … ”ett långvarigt arbete eftersom det krävs mycket repetition för att systemet ska utvecklas. Som Bentzen (under utgivning) påpekar har naturen skapat limbisk intoning för långvariga relationer, inte för terapier på tio till tolv sessioner”. (s.323)

Vi vet att sagor och kollektiva fantasier funnits genom årtusenden i de flesta kulturer. Att ”livsångest” kan finna uttrycksformer som präglar varje enskild kultur är allmänt känt. Många idéhistoriker har skrivit om hur tidsandan skapar de diagnoser som passar in i det rådande systemet (t.ex. Pietikäinen 2007, Johannisson 2010) och idag har vi nya folksjukdomar i form av depression och ång-esttillstånd (Socialstyrelsen 2010), där medvetna lösningsstrategier premieras som behandlingsåtgärd. Vår förhoppning är att intresset för det omedvetna kan få en ny renässans, utvecklad på ny kunskap om detta märkliga och potenta fenomen.

Förståelse och förändring

Ett nyckelbegrepp för terapeuten är förståelse för vad som driver patienten till sina handlingar som de själva/deras föräldrar söker hjälp för. Man syftar till att få en större begriplighet – något meningsbärande – såväl för terapeut som för patient och föräldrar, som kan leda till att de kan förändra sina känslor, tankar och därmed också förhållningssätt gentemot sig själva och sin omgivning. Det är patientens förståelse och önskan om att få det annorlunda som styr, en alltför idog och forcerande terapeut som vill se en snabb förändring riskerar att hamna i ett osynkroniserat samspel med patienten, något som inte främjar förändringstakten.

Men det räcker inte med förståelse – eller insikt – det måste till ett utforskande och en förändringsprocess. Det är många vanor, och rykten i syskon- och kamratsammanhang etc. som ska ändras för den unge. Det är därför som en terapitimme i veckan förutsätter att ett aktivt arbete också sker på hemmafronten och i skolan. Många psykoterapeuter har kontakt med personer i barnets vidare sammanhang, t.ex. med skolan i samarbete med föräldrarna. Att föräldrars deltagande i förändringsprocessen är nödvändig har vi tidigare belyst i två specialnummer av Mellanrummet (nr 3 och 16). ”Working through”, är ett alltför underskattat begrepp i många psykodynamikers utbildning, dvs. att patient och föräldrar behöver tid och möjlighet att bekanta sig med och omsätta nyfunna kunskaper och erfarenheter. För att neuroner ska kunna kopplas samman på nya sätt, krävs en mängd situationer där beteenden och ingrodda vanor ska prövas för att dessa neuronala kretslopp ska kunna bli alltmer automatiserade. I psykodynamiska termer skulle vi benämna detta som att den unge håller på att internalisera nya funktionssätt och bemästringsstrategier. Det är först när detta skett ett stort antal gånger, och speciellt på ”crossmodala” sätt, som beteendeförändringar sker. Med ”cross-modalitet” menar vi här att en funktion får chansen att uttrycka sig på en mängd olika sätt.

Reella objekt och inre representationer

Ett annat begrepp som kännetecknar psykodynamisk inriktning är objektrelationer. Detta innefattar såväl de verkliga objekten, dvs. människorna omkring oss, som de inre representationerna, inre upplevelser vi har av andra människor och av oss själva i relation till andra. Företrädare för olika inriktningar har lagt olika stor betoning på de verkliga relationerna respektive de inre representationerna. Medan Melanie Klein och hennes efterföljare betonat de inre objekten, så har andra, ofta inspirerade av Anna Freud och John Bowlby, betonat relationen till de verkliga människorna runt barnet. På senare år har just Bowlby kommit att bli en förgrundsfigur även för representanter för kognitivt inriktade terapeuter.

Förståelsen för hur de inre objekten styr oss är direkt kopplad till gedigna kunskaper hos terapeuten om utvecklingspsykologi. Som psykodynamiker intresserar man sig därför aktivt för normalutvecklingen och hur denna process gestaltar sig. Med detta som bas kan man sedan beakta patientens unika behov av att bli bemött på den funktionsnivå som han eller hon kan använda sig av. Det är vi behandlare som leder den unge till de närmaste områdena som man genom kunskaper i utvecklingspsykologi kan anta att han/hon står i begrepp att närma sig och börja bemästra. Det är således terapeuten som måste vara dynamisk och flexibel att möta respektive patient på en utvecklingsnivå som denne kan dra nytta av. Detta ställer stora krav på en behandlare, men är också oerhört berikande och något man sällan blir utbränd av, eftersom man hela tiden måste inta en dynamisk och nyfiket sökande hållning. Mer om detta har vi belyst i Mellanrummet nr 15 (2006).

Ett mycket centralt begrepp i arbete på psykodynamisk grund är fokus på relationen mellan patient och terapeut. I Mellanrummet har vi publicerat många artiklar som belyser fenomen som överföring, motöverföring och projektiva identifikationer, och hur ”resonans” och ”dissonans” är centrala för själva arbetet. Detta är ett outtömligt ämne och vi hänvisar därför till tidigare artiklar som belyser betydelsen av patient-terapeutrelationen.

Drifter – aktivering av autonoma nervsystemet

Att lyfta fram människans inre drifter är i dagens samhälle nästan omöjligt; likaså begreppet konflikt mellan olika drifter, önskningar och krav på beteende. Men om man betraktar driftsbegreppens aggressiva respektive libidinösa krafter och kopplar dessa till aktivering av det autonoma nervsystemet så blir det mer gångbart i termer av aktivering av sympatiska respektive parasympatiska nervsystemen. Denna aktivering bör vara i balans under en människas dygnsrytm, men hos många av dem som söker hjälp för psykiska besvär är det istället bristen på jämvikt som är kännetecknande. En kontinuerligt hög aktivitet – t.ex. av ”aggressiva drifter” – i det sympatiska nervsystemet leder på sikt till en obalans som påverkar metabolismen i den mänskliga kroppen. Obalansen märks även i relationen till omgivningen. De närmaste omvårdnadspersonerna är de som i början av barnets liv ska vara behjälpliga med att reglera bristande jämvikt. Men för många har denna relation fallerat av olika skäl. En stark pendling mellan att behöva vara fysiskt nära reella – högst levande – personer för reglering av egen obalans och en önskan om att klara sig själv är därför ofta återkommande motiv för att söka hjälp.

Reflekterande och fantasi

En väsentlig aspekt av begreppet psykodynamik är förmågan till reflektion, en kapacitet att tänka om sig själv och sin omgivning. Begreppet mentalisering är aktuellt inom litteratur om psykodynamisk behandling och en behandlingsteknik som kan kopplas till evidensbegreppet. I dagens samhälle verkar därför denna aspekt av psykodynamik vara gångbar och stadd på frammarsch.

Specifikt för barn är att skillnaden mellan ”symbolic equation” (Segal 1988), ”pretend mode” (Fonagy et al. 2004) och fantasi är tämligen flytande. Det som är ”sant” kan lätt bli föremål för en glidning, där de omedvetna krafterna kan levandegöra något som faktiskt inte är det (t.ex. barn som i mörkret ser en möbel förvandlas till en illasinnad varelse som skrämmer dem eller andra utryck för animistiskt tänkande). Vi menar att det kan vara svårare att arbeta med unga människor då denna glidning, som hos en vuxen person skulle betraktas som patologisk, ingår i barns normala utveckling. Ska man då hålla behandlingsprocessen på en omedveten nivå eller sträva efter att medvetandegöra det som sker? Det finns olika skolbildningar angående detta, men också olika förhållningssätt beroende på patologins art. Tydligast är väl skillnaden mellan den tidiga kleinianska skolan, där medvetandegörandet stod i fokus, respektive behandling som bygger på ”displacement” – förskjutning till symboluttryck – där behandlingens fokus istället beskrivs i termer av att leken blir läkande i terapin.

Tonårstiden är en dynamisk period i en människas liv. Hur mycket ska man medvetandegöra omedvetna fenomen som den unge arbetar med utifrån sin ålder? Som terapeut vill man bistå den unge att inte stänga till om sin kreativa potential eller reflektionsförmåga genom att lägga locket på. Många unga ger uttryck för att ”det är kört”, det finns inget att göra åt saken, livet är i alla fall hopplöst, man ser fel och ful ut, framtiden är dyster osv. Det är här väsentligt att hålla frågeställningar öppna och bistå den unge i sitt utforskande. Det är alltså en gemensam upptäcktsfärd, där terapeuten finns med i processen och försöker undanröja hinder och låsningar.

Däggdjur har inbyggda anknytningssystem och upptäckarsystem. Speciellt hos barn och ungdomar kan man tydligt se att om anknytningen fallerar så påverkas upptäckarförmågan och utforskandet. Nyfikenhet blandas då med osäkerhet och skräck. Att våga utsätta sig för det okända blir komplicerat och många vardagssituationer, t.ex. i skolsammanhang, förutsätter att den unge vågar pröva på nyheter. Idag prövar alltfler unga på olika sätt att vara med andra via nätet, en relation som man själv kan styra och stänga av när den blir för upphettad. Tonåringen ställs i sin utvecklig inför att både vara unik och en gruppvarelse bland andra. I gruppterapi ser man dock oftast fokus utifrån en viss problematik, där drivkraften är samhörigheten med andra som varit med om likartade situationer (t.ex. övergrepp, sorg, adoption). Kanske är det lättare att söka gruppterapi just vid speciella frågeställningar. Men en mer allmänt inriktad psykoterapigrupp kan också locka den unga om möjligheten erbjuds. I flera av artiklarna om gruppsykoterapi för tonåringar och unga vuxna i Mellanrummet nr 10, 2004, skriver författarna att gänget och kamratgruppen är en naturlig mötesplats för ungdomar och att unga gärna vänder sig till kompisar för att få hjälp att komma vidare i sin utveckling. De delar gärna erfarenheter med varandra. De är ofta lyhörda och uppriktiga både i synen på sig själva och andra. Gruppen som behandlingsform passar därför den här åldersgruppen bra.

Psykodynamisk psykoterapi idag

Vi har i tidigare nummer lyft fram den danska psykologen Susan Harts böcker (2008, 2009). Hon skriver i förordet till den andra boken att hon sammanför teorier ”på ett sätt som inte är vanligt i ett strukturerat psykodynamiskt sammanhang”, och diskussionen rör sig mellan tre nivåer, nämligen den neurobiologiska, den intrapsykiska och den interpersonella. Hon skriver (2009):

”Att känna sig känslomässigt förstådd är den subtila upple-velsen av intoningen. Bristande affektintoning gör att barnet blir känslomässigt isolerat och längre fram får svårt att reglera känslor som inte har blivit affektivt intonade” … ”affektin-toningen sker ofta implicit och omfattar inga kognitiva processer. Den ger barnet möjlighet att fortsätta, förändra eller förstärka en gemensam affektiv upplevelse, och barnets affekter bidrar till att det kan uppleva sig själv och andra som sammanhängande” … ”(den) är förelöparen till empatisk förståelse.” (s.37)

Det är just i utforskandet av denna affektintoning vid psykoterapeutiska processer som dagens psykodynamiska teoribildning befinner sig. Vad sker i samspelet mellan terapeut och patient? Hur kan terapeuten medvetet och aktivt reglera sina interventioner och vad sker på nivåer långt under våra medvetna?

Eric Kandel, nobelpristagare i fysiologi och medicin år 2000, beskriver fem grundläggande principer i sin syn på psykiatri och psykologi (Hart 2008). Han menar att alla mentala processer är neurala och generna och deras proteinprodukter bestämmer neurala förbindelser. Erfarenheter kan dock förändra genuttryck och inlärning förändrar neurala förbindelser och inte minst att: psykoterapi förändrar genuttryck (Kandel 2005). Dessa antaganden ger onekligen hopp om psykoterapins framtid!

Många intressanta bidrag finns i detta nummer som på olika sätt belyser vad begreppet psykodynamik kan innehålla:

Per Magnus Johansson, är psykolog, psykoterapeut, docent i Idé- och lärdomshistoria, privatpraktiserande psykoanalytiker och verksam vid Göteborgs universitet. Han belyser i sin artikel kärnpunkterna i arvet efter Freud och hur dessa kan betraktas idag.

Rudolf Balmer, psykiater och gruppanalytiker, arbetar i Basel, Schweiz. Han beskriver hur gruppterapi kan hjälpa personer med social fobi och ångest. Han ger även en belysande bakgrund till den komorbiditet som finns i begreppet social fobi, hur det iscensätts i samspel med andra och därmed också med fördel kan arbetas med i gruppbehandling.

Ann Horne, London, är barn- och ungdomspsykoterapeut inom den oberoende Winnicott-inspirerade British Association of Psychotherapists. Hennes artikel ingår som ett kapitel i en nyutgiven bok som Mellanrummet fått förlagets tillstånd att publicera. Man kan här läsa om hur psykodynamisk teori bidrar till förståelse i arbete med utagerande barn och ger förslag till åtgärder.

Cristina Penaloza, leg. psykolog och psykoanalytiker, privatpraktiserande i Stockholm, har än en gång bidragit med en intressant artikel i Mellanrummet, denna gång om det omedvetnas betydelse i den psykoterapeutiska behandlingen och hur drömmar kan bli verksamma verktyg i förändringsprocessen.

Leif Lindahl, leg. psykolog och leg. psykoterapeut, verksam i privatpraktik i Göteborg, tar oss med in i terapirummet där han, utifrån en terapitimme med en liten flicka som förlorat sin ena förälder, diskuterar hur psykodynamiskt inriktad behandling har en plats i dagens samhälle.

Thomas Böhm, psykoanalytiker, läkare och författare, Stockholm, tar oss med på en liten betraktelse över vad som kan ske under en terapitimme där allt börjar som ”en himla röra”.

Leg. läkare, psykoanalytiker, professor em i psykoterapi Johan Schubert berättar i en intervju om sin syn på begreppet psykodynamik, hur det vuxit fram och nu befinner sig både i bakvattnet och samtidigt i den absoluta fronten kring ny integrativ syn på människan med utgångspunkt från forskningsresultat från neurovetenskap och nyare psykoanalytisk teoribildning.

Anders Landmark, psykologspecialist, och Vibeke Lohne, klinisk socionom och gruppanalytiker arbetar båda vid Diakonhjemmets sykehus, Oslo. De problematiserar kring det faktum att det tvärfackliga teamet alltmer försvunnit i barnpsykoterapeutisk behandling och hur det påverkar helhetssynen av barnet.

Redaktionen önskade få veta mer om hur psykodynamisk teori och praktik förmedlas på utbildningsinstitutioner och vi fick möjligheten att diskutera detta med fyra psykologistuderande, Lars Fröjd, Linda Hellquist, Jenny Knutsson och Tobias Nordqvist, som befinner sig i avslutningsskedet i sin psykologutbildning.

Anders Jacobsson, leg. psykolog, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker, Ericastiftelsen, Stockholm, bidrar med några reflektioner om nyutkommen litteratur om psykodynamisk psykoterapi.

Som alltid har vi med en litteraturlista för dig som vill läsa mer om temat Psykodynamik – vad är det? Många bokanmälningar finns också angående böcker som på olika sätt belyser att människan är en dynamisk varelse. Eftersom vi i detta nummer har många bokanmälningar återfinns de på vår hemsida www.enigma.se/mellanrummet under nr 22.

Redaktionen

 

Referenser

Fonagy, P., Gergely, G., Jurist, E. & Target, M. (2004). Affect regulation, mentalization, and the development of the self. London: Karnac.

Hart, S. (2008). Neuroaffektiv utvecklingspsykologi. Malmö: Gleerups.

Hart, S. (2009). Anknytning och samhörighet. Lund: Gleerups.

Johannisson, K. (2010). Melankoliska rum – om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid. Stockholm: Bonnier Pocket.

Kandel, E.R. (2005). Psychiatry, psychoanalysis, and the new biology of mind. Washington DC: America Psychiatric Publishing.

Lesche, C. & Stjernholm Madsen, E. (1976). Psykoanalysens videnskapsteori. Köpenhamn: Munksgaard.

Reeder, J. (2010). Det tystade samtalet. Om staten, psykiatrin och försöken att undanröja det psykoanalytiska inflytandet. Stockholm: Nordstedts.

Pietikäinen, P. (2007). Diagnoser som smittar. Axess, april 2007.

Segal, H. (1988). Notes om symbol formation. I E. Bott Spillius (ed.) Melanie Klein today. Developments in theory and practice, vol 1. London: Routledge.

Tema: Terapi med föräldrar (2000). Mellanrummet, nr 3, 7-12.

Tema: Barn- och ungdomspsykoterapi – Historik och framtid (2004). Mellanrummet, nr 4, 6-15.

Tema: Psykoterapeuten – aspekter av ett yrke (2006). Mellanrummet, nr 15, 5-18.

Tema: Föräldrar (2) Föräldraskap och behandling (2007). Mellanrummet, nr 16, 5-10.

 

 

 Till förstasidan!    Överst på sidan!    Tillbaka ett steg!    Skriv ut sidan!

 
 

 

Copyright: Allt material © MELLANRUMMET
Mångfaldigande av innehållet är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan skriftligt medgivande av redaktionen. ISSN 1404-5559. Utgiven av Mellanrummets Vänförening

2011-10-29

Magnus Bjurhammar www.enigma.se
Webbmaster